RcaIeftin.ro

Amenzi pentru circulat fara RCA

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o polita care trebuie incheiata de orice sofer, asa cum ii spune si numele. Nu exista nici un fel de inlocuitor pentru RCA, iar in cazul in care un conducator auto nu dispune de o polita de acest tip pentru masina pe care o conduce, politia poate aplica amenzi RCA, la care se adauga si retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numere.
Articolul 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania prevede ca aceste amenzi RCA pot consta in sume cuprinse intre 1000 si 2000 de lei.
Pentru a evita posibilitatea de a fi amendat de politie din cauza ca nu detine un RCA valabil, soferul trebuie sa incheie aceasta asigurare, fie pe 6 luni, fie pe perioada unui an intreg.
Pentru a se reduce numarul mare de amenzi RCA aplicate soferilor care au uitat sa isi reinnoiasca in timp util asigurarea auto obligatorie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pune la dispozitia soferilor baza de date CEDAM cu ajutorul careia poate fi verificata valabilitatea politei. Pentru a afla pana cand este valabila polita RCA, soferul trebuie sa introduca intr-un camp fie seria de sasiu, fie numarul de inmatriculare al masinii.
Prin intermediul acestui ajutor dat soferilor, Politia Rutiera spera ca numarul de soferi amendati din cauza lipsei RCA-ului sa fie in scadere. In plus, companiile de asigurari si brokerii folosesc diverse modalitati de avertizare a soferului cu ceva timp inainte ca asigurarea auto obligatorie sa expire.
Conducatorul auto primeste fie o alerta prin email in legatura cu faptul ca urmeaza sa ii expire asigurarea RCA, fie este sunat direct de catre un operator de la departamentul de call-center al companiei in legatura cu necesitatea reinnoirii politei.
Fidelitatea pentru un anumit asigurator sau broker in asigurari le aduce soferilor si diverse reduceri sau beneficii. Daca RCA-ul este reinnoit la timp, conducatorul auto evita posibilitatea de a primi amenzi RCA si astfel poate circula legal si fara probleme pe drumurile publice.