RcaIeftin.ro

Verificare RCA valid

Oricarui soferi se poate intampla la un moment dat sa uite cand anume ii expira polita RCA. In cazul in care soferul va circula cu un RCA expirat, el risca o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, iar politia rutiera ii poate retine si certificatul de inmatriculare al masinii, precum si placutele cu numerele de inmatriculare.
Avand in vedere numarul mare de amenzi aplicate soferilor care circulau cu asigurarea obligatorie de masina cu data de valabilitate expirata sau care uitau sa isi reinnoiasca polita la timp, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis sa dea acces soferilor la baza de date CEDAM, prin intermediul careia sa verifice valabilitatea propriului RCA.
Pentru a afla la ce data trebuie reinnoita asigurarea RCA, soferul trebuie sa introduca intr-un camp fie numarul de inmatriculare al masinii, fie seria caroseriei. Rezultatul este valabil la data la care s-a facut cautarea.
Atunci cand soferul este implicat intr-un accident, valabilitatea RCA-ului trebuie verificata la data la care s-a produs evenimentul rutier.
In cazul in care rezultatul obtinut nu este conform cu realitatea, soferul poate completa un formular de sesizare prin care sa instiinteze Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in legatura cu eroarea gasita, in asa fel incat institutia sa o remedieze in timp util.
Datele corecte, completate de sofer, vor fi transmise companiei de asigurari la care soferul are incheiat RCA-ul. Informatiile sunt utilizate exclusiv pentru eliminarea erorilor din baza de date CEDAM si respecta prevederile legale referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.
Vor fi notate: numele si prenumele soferului, date de contact precum numar de telefon si email, daca soferul este proprietar sau utilizator al masinii asigurate, societatea de asigurari la care este incheiat RCA-ul, numarul politei RCA, numarul de inmatriculare al masinii, seria de sasiu/ caroserie, precum si problema semnalata.